Zoals je misschien al wel weet is een schuurband één van de accessoires van een bandschuurmachine. Eigenlijk is de schuurband een onlosmakelijk onderdeel van een bandschuurmachine, want zonder dit onderdeel kan deze machine namelijk niet worden gebruikt. Nu vraag je je misschien af, maar waarom eigenlijk kiezen voor een schuurband en niet voor schuurpapier? Of misschien wil je juist weten waarop je moet letten wanneer je een schuurbandmachine gaat gebruiken? Allemaal vragen die er zeker wel toe doen! Laten we eens drie tips geven die het werken met een schuurband vereenvoudigen.

Gebruik het juiste apparaat

Een schuurband kun je alleen gebruiken voor een bandschuurmachine. Natuurlijk bestaan er meerdere varianten, zoals de stationaire- en handbandschuurmachine. In deze blog zal je met name tips vinden over hoe je een handbandschuurmachine op een goede manier kunt gebruiken. Daarnaast kun je in bijna alle gevallen de schuurband eenvoudig bevestigen door middel van het omzetten van één klein hendeltje. Hiermee ontspan je namelijk de twee rollers, zodat de oude schuurband verwijderd kan worden. Na het plaatsen van een nieuwe schuurband kan het hendeltje het geheel weer op spanning zetten.

Gebruik de juiste soort schuurbandschuurband

Een 2e en ook wel belangrijke tip is dat je vooral het goede bandschuurpapier moet gebruiken. Er zijn nogal wat verschillende soorten schuurbanden. Het zou onverstandig zijn om duur schuurpapier voor RVS bijvoorbeeld te gebruiken voor hout. Dit maakt je schuurband niet alleen stuk, maar je verspilt ook nog eens onnodige tijd. Kijk daarom altijd of de schuurband wel het materiaal ondersteunt wat jij wilt schuren. Om meteen meer duidelijkheid te geven: ‘de meeste schuurbanden voor hout hebben bruine korrels’. Schuurbanden voor metalen hebben vaak gekleurde korrels. Dit kan blauw, oranje, rood of grijs zijn.

Gebruik de juiste afmetingen

Een 3e punt is dat de afmetingen van de schuurband wel overeen moeten komen met jouw bandschuurmachine. Het zou erg jammer zijn als de schuurband te klein is of misschien juist te groot. Over het algemeen zijn er vastgestelde maten, toch kan het per merk verschillen. In de handleiding of bij de specificaties wordt aangegeven welke schuurbanden de bandschuurmachine ondersteund.

Schuurband correct gebruiken?