Een leidingsysteem aanleggen kan een tijdrovende klus zijn. Bij de ontwerpfase komt je wellicht al een aantal uitdagingen tegen op het gebied van de afvoer van het water naar een geschikt punt. Daarnaast moet je nog op zoek naar de juiste producten die bestand zijn tegen de temperatuur van het water en de chemische stoffen die het water kan bevatten. Dan is het wel zo prettig als je efficiënt te werk kunt gaan tijdens de aanleg van de riolering zelf.

Kies het juiste materiaal

Of het nou gaat om een binnen- of buitenriolering, kies altijd voor leidingen, hulpstukken en bevestiging van het juiste materiaal. Het water dat door de buizen stroomt, kan niet alleen een zeer hoge temperatuur hebben maar ook chemische stoffen bevatten. In regenwater komt bijvoorbeeld (in lichte mate) zwavel voor waardoor de leidingen en hulpstukken snel kunnen slijten. Verdiep je daarom eerst in de beschikbare materiaalsoorten. PVC is bestand tegen temperaturen tot 60°C, PP en PE zijn bestand tegen temperaturen van 90°C tot 100°C. Houd er verder rekening mee dat, welk materiaal je ook kiest, deze materialen uitzetten bij een temperatuurswisselingen. Hier moet dus extra ruimte voor gereserveerd worden bij de installatie zelf.

Graafmachine

Leidingen ingraven

Hoe diep de leidingen ingegraven worden, hangt af van de aansluitpunten en de belastingsklasse van de leidingen zelf. Over het algemeen hoeven de leidingen niet al te diep de grond in, 80 centimeter is vaak al voldoende. Maar dat wil niet zeggen dat dit altijd wordt gedaan. Er kan sprake zijn van een aantal hellingen, waardoor je alsnog de diepte in moet. Versnel het proces door gebruik te maken van de juiste tools. Een graafmachine huren bij Boels is in dit geval een goede optie. De machine is snel beschikbaar en op deze manier kan jij snel te werk gaan. Zelfs wanneer er sprake is van vorst.

Waterleidingen

Geluidsoverlast voorkomen

Is er bij de binnenriolering vaak sprake van geluidsoverlast door het stromende water? Of trilt de wand door de kracht van het water dat door de buizen stroomt? In dit geval is het belangrijk om te zorgen voor voldoende isolatie van de buizen. Bij verschillende leveranciers is speciale folie met bijbehorende tape verkrijgbaar om ook bestaande leidingsystemen te isoleren. In het geval van een nieuwe binnenriolering is het ook mogelijk om speciale leidingen en bijbehorende hulpstukken aan te leggen die al voorzien zijn van de nodige akoestische isolatie.

Tips en trucs voor de aanleg van een riolering
Getagd op: