Wist u dat meer dan een tiende van de gezinnen teveel besteedt aan elektriciteit, water en de verwarming van het huis? De afgelopen tien jaar zijn de energierekeningen behoorlijk veel omhoog gegaan. Sinds 2007 is de prijs die gezinnen betalen voor energie met wel zestig procent gestegen! Dat is een aanzienlijk bedrag, vooral voor gezinnen die niet veel te besteden hebben. Uit onderzoek blijkt dat zo’n elf procent van alle gezinnen door deze prijsverhogingen in de financiële problemen komt. Bepaal jouw energielabel via de website van Funda.

Wat niet iedereen weet, is dat er voor mensen met een laag inkomen een speciaal tarief bestaat voor energie, water en elektriciteit. Eén op de tien gezinnen die recht hebben op dit sociale tarief, maakt daarvan geen gebruik. Onderzoeker Peter Raeymaeckers meent dat de overheid de gezinnen die wel recht hebben op het verlaagde tarief, maar er geen gebruik van maken, op hun recht zou moeten attenderen.

Raeymaeckers’ team denkt tevens dat het een goed idee is, om de doelgroepen van het sociaal tarief uit te breiden. Volgens hen zou een groot aantal mensen met een ziekte- en invaliditeitsuitkering ook geholpen zijn als zij gebruik van het sociaal tarief zouden kunnen maken.

Gelukkig zijn er nog meer manieren om te besparen op energie- en verwarmingskosten. Ook voor gezinnen die geen recht hebben op het sociaal tarief. Zo is het een goed idee om na te gaan of je huis wel goed geïsoleerd is. Door je huis goed te isoleren, houd je in de winter de warmte binnen, maar zorg je er ook voor dat het in de zomer koel blijft. Wanneer je het dak van je woning isoleert, kan dit ervoor zorgen dat je energie- en verwarmingskosten tot wel 30% dalen!

Tot slot is het natuurlijk altijd handig om na te gaan of je niet teveel betaald voor je energie. Dat is lang niet zo moeilijk als het lijkt. Via een vergelijkingssite kunt u binnen een paar minuten zien of u kunt besparen door over te stappen naar de goedkoopste energieleverancier. Hoe dit precies in zijn werk gaat is te lezen op deze site over  energie vergelijken. U kunt tot wel 450 euro per jaar besparen! En wanneer blijkt dat overstappen voor u voordeliger is, wordt uw oude contract automatisch opgezegd, zonder dat u daarvoor iets hoeft te doen.

Gezinnen betalen steeds meer voor energie