Veel woningen hebben een kruipruimte. Dit is een ruimte die onder het huis doorloopt. Door middel van een dergelijke ruimte zijn elektriciteit en waterleidingen goed bereikbaar zijn. Een kruipruimte is te bereiken door middel van een kruipluik. Deze kunnen op verschillende plekken van het huis zitten. Een veel voorkomende plek is bij de voordeur of in de kelder. Het is belangrijk dat een dergelijke ruimte goed geïsoleerd is. Waarom moet een kruipruimte goed geïsoleerd zijn?

Waarom de kruipruimte isoleren?

Omdat het vaak een vochtige en onverwarmde ruimte is, is het belangrijk om een kruipruimte goed te isoleren. Wanneer dit niet wordt gedaan, kan er onder andere schimmel ontstaan. Ook wanneer de leidingen niet goed geïsoleerd zijn kan de lucht(vochtigheid) uit de kruipruimte in de rest van de woning terechtkomen. De constructie van de woning kan worden aangetast en ook een beschadigde of koude vloer veroorzaken. Andere redenen voor het isoleren van de kruipruimte is ongedierte of dat er bijvoorbeeld een muffe lucht hangt die je weg wilt hebben, om te voorkomen dat deze zich door de rest van het huis verspreid.

Isoleren van een kruipruimte

Op welke manier en met welk materiaal een kruipruimte het beste geïsoleerd kan worden, is afhankelijk van de ruimte zelf. Bijvoorbeeld de grootte, de vloertype maar ook de reden van het isoleren. Bijvoorbeeld schimmel, vochtigheid, ongedierte en andere zaken. De materialen die meestal worden toegepast zijn isolatiechips, isolatieparels, isolatieschelpen en isolatiematrassen.

Kosten

In Nederland zijn er nog redelijk wat woningen die niet voorzien zijn van een goede isolatie. De overheid probeert dit te stimuleren door leningen en subsidies te verstrekken. Indien je de kruipruimte wilt laten isoleren, is het raadzaam om verschillende offertes op te vragen en ze op deze manier te vergelijken. De kosten zijn afhankelijk van de bereikbaarheid van de kruipruimte, type woning, de reden – zoals vochtigheid – en het materiaal dat toegepast gaat worden.

Kruipruimte-isolatie
Getagd op: