U bent een trotse eigenaar van een cirkelzaag, maar na een paar zaagklussen zijn de zaagtanden van het zaagblad al stomp. Wat nu? U kunt ervoor kiezen om het cirkelzaagblad in zijn geheel te vervangen of deze te gaan slijpen. Natuurlijk zit u er niet op te wachten om meteen een duur zaagblad te kopen en kiest u waarschijnlijk voor de tweede optie. Toch staat u weer voor een dilemma, want wie gaat het cirkelzaagblad slijpen? In dit geval kunt u ervoor kiezen om dit gewoon zelf te doen. Voor het zelf slijpen van zaagbladen komt nog het èèn en ander bij kijken en daarom komt u in dit artikel meer te weten.

Slijpen is dat lastig?

Het slijpen van cirkelzaagbladen hoeft in eerste instantie niet lastig te zijn. Je hebt namelijk alleen een vijl, kennis en enige ervaring nodig. Beschikt u over deze aspecten, dan kan het slijpen beginnen. Hierbij is een goede voorbereiding wel erg belangrijk, want zo heeft ieder zaagblad een eigen type zaagtand. Vaak wordt alleen de ‘rug’ van de zaagtanden geslepen, maar dit is zoals gezegd afhankelijk van het type. Heeft u geen zin of tijd, dan kunt u altijd het slijpen overlaten aan een specialist. Vaak kunt u ook terecht bij een bouwmarkt waar ze cirkelzaagbladen slijpen met behulp van een slijpmachine.

Zetten van de zaagtanden

In sommige gevallen kunnen de zaagtanden van een zaagblad ook helemaal kromtrekken. Dit wordt veroorzaakt door warmte, wat vrijkomt bij het zagen van materialen als hout. Er is een manier om de tanden weer recht te zetten. Ook dit kunt u weer zelf doen. U buigt gewoon de tanden om en om naar links en rechts. Houdt hierbij wel rekening met de vorige zetbeurt van de zaagtanden. Vaak wordt deze zetbeurt in de handleiding van de cirkelzaagmachine omschreven. Wilt u geen risico nemen? Dan kunt u alsnog terecht bij een bouwmarkt of specialist.

Cirkelzaagbladen zelf slijpen