Jaar in, jaar uit houdt iBA zich al bezig met het zuiveren van afvalwater, onderhoud aan de riolering en loodgieterswerk. Op deze pagina proberen we u iets bij te brengen over het waterdicht maken van een dakkapel, iets dat in nauw verband staat tot loodgieterswerk. We zullen twee aspecten nadrukkelijk aan bod laten komen, namelijk de dakbedekking van de dakkapel en het waterbestendig maken van de voorkant en zijkanten van de dakkapel.

Het dak

De meeste dakkapellen in Nederland hebben een constructie die bestaat uit vurenhouten balken, zijn uitgevoerd met een kunststof kozijn en beschikken over kunststof panelen aan de buitenkant. Het dak wordt waterdicht gemaakt met een zwarte rubber, die afgekort EPDM wordt genoemd en staat voor “ethyleen propyleen dieen monomeer”. Het materiaal is te vergelijken met de binnenband van een auto of fiets en moet zorgen voor een waterdichte bovenkant van de dakkapel.

Misschien ligt het voor de hand, maar EPDM blijft niet uit zichzelf op het dak liggen. Het zwarte rubber wordt met behulp van een speciale lijm aan het dak bevestigd. Op het eerste gezicht lijkt het aanbrengen van EPDM een simpele klus, maar niets is minder waar, want er moet toch wel de nodige ervaring aanwezig zijn om de dakbedekking goed aan te brengen. Zo kan EPDM niet te snel worden gelegd, want dan is de lijm nog niet voldoende gedroogd en ontstaan er luchtbellen onder de dakbedekking en natuurlijk kan er ook niet te lang worden gewacht.

Nadat het zwarte rubber op het dak is bevestigd moet aan weerskanten ook nog een waterafvoer (stadsuitloop) worden gemaakt, anders blijft al het water op het dak liggen. Bovendien is het nodig om een kraal of daktrim aan te brengen, zodat het EPDM ook aan de buitenzijden goed vast blijft zitten en het geeft de dakkapel ook gewoon een mooier aanzicht.

De voorkant en zijkanten

Doorgaans worden de zijkanten en de voorkant van een dakkapel voorzien van lood, dit is bij de voorkant sowieso gewenst, waar bij de zijkanten ook gekozen kan worden voor verholen goten. Verholen goten vervangen het lood en worden onder de dakpannen aangebracht. Een verholen goot loopt van de bovenkant van de dakkapel tot in de dakgoot, kan gemaakt zijn van aluminium of kunststof en moet voor een nette afvoer zorgen van het hemelwater.

Verholen goten kosten wel een paar honderd euro extra, maar zijn vaak ook optisch mooier. In plaats van lood kan eveneens voor loodvervanger gekozen worden. Dit materiaal werkt hetzelfde als lood, maar is gemaakt van kunststof en beschikbaar in meerdere kleuren. De kosten van loodvervanger zijn niet veel hoger of lager dan die van lood.

Maar wat kost een dakkapel? Dat is afhankelijk van een aantal factoren: Allereerst zal het afhangen van de aannemer die u inschakelt en de materialen die u gaat gebruiken. Daarnaast heeft de grootte van de dakkapel ook invloed op de uiteindelijke prijs. Wij raden u aan om diverse offertes uit te zetten, zodat u weet wat het gemiddelde aanbod zal zijn.

We hopen dat u door het lezen van deze pagina iets wijzer bent geworden over hoe een dakkapel waterdicht wordt gemaakt, anders kunt altijd even een bezoek brengen aan http://www.huisjeopknappen.nl/dakkapel/.

Een dakkapel waterdicht maken