Werkschoenen zijn verplicht in ‘onveilige’ werkomgevingen, zo ook voor loodgieters. Loodgieters hebben af en toe te maken met zware en scherpe voorwerpen en werken vaak in een vochtige omgeving, dan is het belangrijk dat je voeten goed worden beschermd en het is toch ook wel prettig als je voeten lekker droog blijven. Hieronder kun je lezen welke veiligheidsschoenen geschikt zijn voor loodgieters en waar je op moet letten.

Veiligheidsneus
Iedere werkschoen is voorzien van een veiligheidsneus. De schoen moet voorzien van een veiligheidsneus met een indeuk resistentie van 200 Joule, dat houdt in dat als je iets zwaar laat vallen je tenen beschermd worden.  Ook als je je voet stoot dan worden je tenen beschermd. Voorheen waren alle veiligheidsneuzen van staal, dit is een hard materiaal, maar is ook aan de zware kant. Tegenwoordig zijn er materialen die net zo sterk zijn, maar veel lichter wegen zoals composiet of kevlar. Wil je lichte veiligheidsschoenen? Kies dan voor werkschoenen met een composiet of kevlar neus.

Stalen zolen
Net als je tenen moeten ook je zolen worden beschermd. Het komt nog wel eens voor dat je als loodgieter in een ruimte werkt met schroeven en andere scherpe voorwerpen waar ingetrapt kan worden. Het is belangrijk dat je werkschoen voorzien is van een stalen zool zodat je voet niet doorboort wordt als je in iets scherps trapt. Werkschoenen die voldoen aan de S3-norm zijn voorzien van een veiligheidsneus en –zool en daarnaast zijn ze waterbestendig en antislip.

Waterdichte schoenen
Waterbestendige schoenen zijn natuurlijk prettig, maar als loodgieter heb je het liefst waterdichte werkschoenen. Dan moet je gaan voor werkschoenen die aan de S5- norm voldoen, dan zijn ze gemaakt van waterdichte materialen (vaak rubber of kunststof) maar heb je ook een veiligheidsneus en –zool die ook antislip is. Zeker met overspoelde toiletten is het fijn als je schoen droog blijven, daarnaast gaat het vaak niet om het meest hygiënische water dus dan blijven je schoenen gelukkig schoon.

Rubberen zolen
De perfecte werkschoen voor loodgieters zijn werkschoenen met een rubberen zool. Het kan namelijk wel eens voorkomen dat een loodgieter op een plek komt met lekkage en dan bestaat er ook een kans op kortsluiting. Met rubberen zolen wordt je hier tegen beschermd

Werkschoenen voor loodgieters