groene energieGroene energie uit rioolwater? Klinkt raar, maar het kan. Deze energie wordt ook wel waterschapsenergie genoemd. Er zijn in Nederland veel waterschappen die groene energie uit rioolwater halen. Nou, uit dat wat in het water drijft: onze poep en plas dus.

Waterschapsenergie: hoe werkt het?

Afvalwater gaat via het riool naar een waterschap. Daar wordt het rioolwater gezuiverd. Na de zuivering blijft er slib over, dat veel waardevolle stoffen bevat. De slib wordt vergist, waardoor er biogas vrijkomt. Dat kan vervolgens worden omgezet in aardgas en/of elektriciteit. De energie is groen, en daardoor schoner dan de fossiele brandstoffen die we nog vaak inzetten om energie te verkrijgen. Niet zo vies dus, die energie van rioolwater.

Energie voor 400 huishoudens

In eerste instantie wordt waterschapsenergie gebruikt voor de rioolwaterzuivering zelf. De rioolwaterzuiveringsinstallatie in Zwolle wekt vanaf 2017 waarschijnlijk zelfs méér energie op dan er verbruikt wordt. De energie die overblijft, naar verwachting 1,4 miljoen kWh per jaar, wordt dan teruggeleverd aan het net. Hiermee kunnen gemiddeld 400 huishoudens voor een jaar voorzien worden van energie.

Samen produceren we groene energie

Iedere Nederlander produceert dagelijks ongeveer 130 liter afvalwater. Waterschapsenergie is dus een vorm van groene energie, aangezien we ons eerder verbruikte water inzetten voor een ander doel. En het mooie is: we werken er dus allemaal aan mee. Bij elke douchbeurt en elk toiletbezoek. Wil jij thuis ook groene energie ontvangen? Kies dan voor een groen energiecontract. Filter bij het energie vergelijken op ‘alleen groen’ en kijk bij welke groene energieleverancier jij het goedkoopst uit bent. Bij vergelijkingssite Pricewise kan je sinds kort ook kiezen voor ‘alleen groen uit Nederland’

Energiedoelen Nederland 2020

In 2020 moet 14% van de energie die we in Nederland verbruiken, duurzaam zijn opgewekt. Nu zitten we nog niet eens op de helft van dit percentage. Het is dan ook goed dat er steeds meer initiatieven worden genomen om duurzaam te leven. Het voordeel van groene energie is dat het de CO2-uitstoot reduceert. In het Energieakkoord staat dat we de CO2-uitstoot in 2020 met 25% moeten hebben teruggebracht ten opzichte van 1990. In het allergunstige geval wekken we energie op in eigen land, zo zorgen we voor een lagere uitstoot in eigen land én zijn we minder afhankelijk van andere landen.

Groene energie uit rioolwater: minder vies dan je denkt