Decoupeerzagen zijn al lang geleden ontwikkeld en dat betekent dat al vele klussers deze machine hebben gebruikt. Het voordeel hiervan is dat deze klussers met vragen kwamen, welke niet eenvoudig waren te beantwoorden. Gelukkig zijn al deze vragen verzameld en de drie meest voorkomende worden in deze blog behandeld. Handig om direct het antwoord te weten op een vraag waar je hoogstwaarschijnlijk mee te maken krijg als je een decoupeerzaagmachine gaat aanschaffen. Hierbij gaat het om de volgende vragen:

  • Welk zaagblad gebruiken voor welk materiaal?
  • Hoe de snelheidsregeling gebruiken?
  • Waarvoor zijn de pendelstanden?

Welk zaagblad gebruiken?

Een decoupeerzaag kan door verschillende soorten materiaal heen zagen. Denk aan materialen, zoals: hout, metaal, keramische tegels en plastic. Ook bestaan er zagen die speciaal ontworpen zijn voor het zagen van bochten of juist voor de rechte zaagsneden. Het is daarbij erg belangrijk om te kiezen voor het juiste zaagblad. Tijdens de aankoop wordt er altijd het één en ander vermeld bij het zaagje. Zo kom je te weten welke eigenschappen die heeft en of die geschikt is voor jouw werkzaamheden.

Snelheidsregeling gebruiken?

De snelheidsregeling geeft je de mogelijkheid om de snelheid te bepalen. Dit kan erg handig zijn wanneer je verschillende soorten materiaal wilt zagen. Het zagen van hardere materialen zoals plexiglas, aluminium, staal of hardhout gaat vaak beter met een lagere snelheid. Hogere snelheden daarentegen kun je het beste gebruiken voor zachte materialen zoals composietmateriaal, vurenhout, vezelplaat en triplex. Een handige tip! Om direct nauwkeurig en gecontroleerd te beginnen kun je starten met een laag toerental. Wanneer alles onder controle is kan het toerental langzaam worden verhoogd.

Functie pendelstanden?

Een pendelstand bestaat vaak uit 3 a 4 verschillende standen. De pendelstand maakt het mogelijk om scherpere bochten te zagen. Dit gebeurt omdat het blad een cirkelbeweging maakt en zo meer speling heeft tijdens het draaien. Het nadeel van de pendelfunctie is dat de zaaglijn minder nauwkeurig is. Wanneer je de pendelfunctie uitzet wordt de zaaglijn weer nauwkeuriger.

Waarop letten bij decoupeerzaag gebruik?