Zonnepanelen installeren, kan ik dat zelf doen? hoe doet u dat? Wat heeft u nodig om de installatie van de panelen met succes te voltooien? En waar moet u rekening mee houden tijdens het plaatsen van een zonnepaneel?

Het is zaak u goed te laten voorlichten voordat u zonnepanelen op het dak van uw huis monteert. Door een verkeerde installatie van de panelen kan het rendement van een paneel aanzienlijk afnemen. Bovendien is een zonnepaneel erg kwetsbaar en kan door verkeerde installatie beschadigen. Besteed de installatie van de panelen dan ook bij voorkeur uit aan gecertificeerde installateurs die een optimale werking en kwaliteit garanderen.

 

Zonnepanelen installeren, zo doet u dat

Voordat u begint met de installatie van een zonnepaneel, moeten een aantal onderdelen direct voorhanden zijn. Uiteraard de zonnepanelen zelf, maar ook een omvormer en montageset. Een omvormer zet de gelijkstroom van het zonnepaneel om naar wisselstroom. Als de omvormer, die gemiddeld tien jaar meegaat, zo dicht mogelijk bij de panelen geplaatst wordt, levert dit de hoogste energieopbrengst op. Een goede installateur voert eerst berekeningen uit om de draagconstructie te bepalen. Een paneel weegt tussen de 15 en 20 kilogram en heeft dus een stabiele draagconstructie nodig.

 

Gaat u zelf zonnepanelen installeren? Dan geven we u graag een aantal tips:

  • Lees de handleiding altijd zorgvuldig door.
  • Zorg dat er voldoende bekabeling aanwezig is.
  • Maak gebruik van het juiste gereedschap en veilige klimmaterialen.
  • Maak een extra groep in de meterkast vrij als u een zonnepaneleninstallatie heeft met een hoger
  • vermogen dan 600 watt-piek.
  • Laat altijd een ruimte vrij tussen de zonnepanelen en woning. Dit voorkomt dat lawaai de woning
  • Zorg voor voldoende ventilatie tussen de omvormer en panelen, zodat warmte weg kan.

 

Zonnepanelen plaatsen op een schuin of plat dak?

Heeft u een plat dak of een schuin dak met pannen, staalplaten of golfplaten? In principe zijn alle daken geschikt voor een zonnepaneleninstallatie. Uitzonderingen daargelaten. Het type dak bepaalt wel de wijze van plaatsen en de montageset die u moet gebruiken. Voor de installatie van zonnepanelen op een schuin dak moet er in de meeste gevallen een rail geplaatst worden waarop de panelen bevestigd worden. Bij installatie van een zonnepanelensysteem op een plat dak zijn consoles nodig, daarmee kunnen de panelen schuin gemonteerd worden. De zonnepaneleninstallatie op een plat dak behoeft ook ballast om te voorkomen dat er een paneel van het dak waait.

Installatie zonnepanelen